Домаће скраћенице

Уобичајен
Домаће скраћенице

Не знам зашто сам се толико изненадила када сам у једној емисији РТС-а видела написано др. – као скраћеницу од речи доктор. Ваљда зато што је та телевизијска кућа некада важила за еталон правилног говорењa и писањa.

Елем, скраћеница од речи доктор је настала од првог и последњег слова речи – доктор (др). Нема тачке јер реч није прекинута негде на средини. Исто је и са магистарском титулом – магистар (мр), речју госпођа (гђа) и сл.

Када је скраћеница сведена на ужи или шири почетак речи, писаћемо тачку: н. д. (наведено дело), л. к. (лична карта), и сл.слично), бр. (број), стр. (страна), проф. (професор)…

Некада се скраћеница прави тако што се користи прво и још неко карактеристично слово (дакле, не последње и не следеће по реду). И ове скраћенице се пишу са тачком: тзв. (такозвани), стсл. (старословенски), ји. (југоисток).

***Посебно запамтити скраћенице итд. (и тако даље), тј. (то јест), нпр. (на пример) и бб. (без броја, мада може и б. б.) јер је начин на који се оне граде противан претходно наведеним логикама. 😉

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s