„Јеца у теретану“ …не иде

Уобичајен
„Јеца у теретану“ …не иде

Ишао је са мном у одељење један Петар који до краја основне школе није научио да чита. Није баш да уопште није знао, али, срицао је слова као првачић – чак и у осмом разреду! Самим тим и остале ствари није знао. Углавном су га пропуштали кроз разреде, и тако он и заврши школу. Његови родитељи су живели и радили у Немачкој, а он је овде живео са две старије сестре (једна удата, једна полуудата).

Срели смо се после доста година, и како то већ бива са школским другарима – питања на све стране: како си, шта има ново, шта радиш / где радиш, како су твоји… Питам ја њега да ли иде код родитеља у Немачку, а он ми овако одговара: „Нисам скоро био, размишљао сам да ли да идем пред Нову годину…“ (Оооо, помислим ја, види ти Петра, баш се лепо изражава!) „…или после Нову годину!“. Хе, хе…види ти Петра, помислим, не мења се!

Падежи су различити облици једне речи (променљиве). У српском језику их има седам, и имају облике за једнину и множину. Употребљавају се уз различите предлоге или без њих. Научите те падеже, молим вас, и примењујте их у говорној и писаној комуникацији. Није то тако тешко, а свакако доприноси што очувању језика, што вашем угледу у друштву! За оба случаја гарантујем! 🙂

Advertisements

8 responses »

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s