Топли напитци/хладни напитци

Уобичајен
Топли напитци/хладни напитци

Пита ме мама, једном давно, када су ми се године још изражавале једноцифреним бројевима: „Како је правилније да се каже – жуманце је БЕЛО или жуманце је БИЈЕЛО?“. Ха – помислим ја, слабо упућена у ијекавицу – мене је нашла! „Каже се – жуманце је БЕЛО!“  Јао, како сам се само разочарала кад сам схватила колико ми је језик био бржи од памети! Мама се, наравно, смеје и констатује да је жуманце жуто…и да ме је баш добро прешла…

Не дајте да вас преварим овим насловом као што је мене тада мама, скрећући ми пажњу са суштине! Не мислим да вам причам о томе да ли су НАПИТЦИ бољи топли или хладни. Пријају они и овакви и онакви – зависно од прилике, годишњег доба, здравственог стања итд.  Питам се зашто у тој речи има слова Т?!

Гласовне промене се уче у основној школи. Можда је време које неко проведе од тог тренутка до оног када постане угоститељ довољно да се заборави на палатализацију, једначење сугласника по звучности, јотовање, губљење сугласника… Можда ја кафу пијем на погрешним местима. Можда са погрешним људима. Не знам.

Знам ово: НАПИТАК (једнина) – НАПИТКИ (множина) – НАПИТЦИ (сибиларизација) – НАПИЦИ (губљење сугласника и коначан и исправан облик множине). Има ту и непостојаног а, али није за ову причу битно.

Па, ако познајете некога ко има кафић, кафану, ресторан, реците му да га је поздравила Јеца! И, видите шта пише у карти пића… 😉

Advertisements

11 responses »

 1. Sa NAPICIMA mi je lako, ali su mi Klajnovi KUCI mutnjikavi.
  KUTAK (jednina) – KUCI (množina)
  Još nešto: šta je s PATKOVIMA?
  Pročitah negde da su u množini PACI.
  LUTAK – LUCI
  Sva sreća pa za BATAKE (njam… njam…) ne kažu: BACI! 🙂
  …………………..
  Odoh da guglam ĆOŠKOVE 🙂
  ĆOŠCI?????

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s