Говорите ли српски? 

Тако обично питање и тако очигледан одговор, али… Какав је тај језик којим се споразумевамо у свакодневној комуникацији? Колико се држимо граматичких правила? Да ли је језик којим говоримо књижевни или нас „понесе“ говор пријатеља, рођака, колега, водитеља…па усвајамо изразе, облике и језичке конструкције које нису у складу са нормама нашег језика?!

Као професор српског језика и књижевности склона сам да више него други обраћам пажњу на говор људи око себе. Било да су то моји пријатељи, рођаци, ученици или људи које срећем на улици, примећујем колико се мало негује чистота и правилност у изражавању. Желели бисмо да кажемо много са што мање речи. И, баш кад споменух „бисмо“… Ослушните мало око себе. Колико пута ћете чути „БИ“ уместо „БИСМО“ или „БИСТЕ“ – када неко говори о првом или другом лицу множине потенцијала глагола БИТИ: „Ми би дошли, али…“ (уместо: Ми бисмо дошли), „Да ли би гледали сви заједно ту представу?“ (уместо: Да ли бисте гледали…) – само су неки од примера.

Нисам језички „пуританац“, да се одмах оградим, али мислим да је наш језик леп, мелодичан, богат и да нема разлога да га кваримо или, још горе, заборављамо. Није баш толико тешко држати се одређених правила којима нас уче од основне школе. Треба се само подсећати с времена на време.

Како живимо у ери рачунара и како је све више и више деце за коју њихови родитељи кажу да нису прочитали ништа што има корице (али се на интернету одлично сналазе), мислим да ће постојање једног оваквог блога представљати „олакшавајућу околност“ за све оне који нису сигурни у то шта је правилно а шта не, када је граматика нашег језика у питању. Знате како се каже: „Кад неће брег Мухамеду…“ 😉

6 responses »

 1. Imam pitanje. Da li mogu u jednom od svojih članaka da pišem o ovom blogu? Naravno ne istog momenta, ali jako brzo. Smatram da pored starih zanata, zaboravljamo i jezik sa svim njegovim pravilima, a to mi nije drago. Treba što više o tome da se govori i piše.
  Hvala i veliki, ma šta veliki, ogromni pozdrav.

  • Да знате да сте у праву! Могуће је да долази време у коме ће познавање језика да буде као знање неког старог заната…благо мени! 🙂
   Драго ми је да сте овде и да Вам се блог допада, и наравно да можете да пишете о њему!
   Вееелики поздрав! :*

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s